...the most famous and most appreciated by Italian consumers.
This is the black pearl of Italian olives.
Gaeta is the most suitable olive for cooking.
This is the black pearl of Italian olives.
Gaeta is the most suitable olive for cooking.

from wikipedia...
Marketed for years under the name "Gaeta Olives" because Gaeta was a land of olive trees before that, for commercial reasons, olive cultivation leave the business to other more profitable activities.

Today most of the production comes from Itri, slight hill country, about 5 km from the sea, and many other municipalities that are on the backbone of Lepini Mountains.
Being self-sterile, it usues Leccino and Pendolino as pollinators. The produced fruit is suitable for the production of oil and for consumption on the table... >>> discover its history <<<

Olive nere di gaetaThey are natural treated: only aged for 8 months in water and salt.
They can also be called:
Itrana, Aitanella, Cicerone,
Gaetana, Gitana, Olivacore,
Reitana e Velletrana.

This olive is the world antagonist of Kalamata olives, no gourmet connoisseur could tell which one is the best.

Gaeta olive groves stretching from east of Rome, (Castel Madama, Tivoli, San Gregorio da Sassola) to Lazio
south-west cost, on Tirrenum sea (Itri, Sonnino, Priverno, Gaeta, Formia, Giulianello, Cori)

Ficacci on the web
linkedIn youtube twitter twitter facebook pinterest

Certificates

brc olives
ifs olives
iso olives
Our chef recommends

Our olive based
recipes
collection.
Entrees,
firsts
courses,
main
courses,
backery
and pizza!

see the best olive based recipes from our collection:

Orecchiette con broccoli e olive | Baccalà in umido con patate e olive Kalamata | Pizza Salsiccia, Wurstel e Olive Nere in Teglia | Sgombro alle olive | Riso Rosso con verdure | Bavette con cicoria e pate’ di olive | Scarola in padella | Peperoni ripieni con olive Cerignola --- Stuffed Peppers with Cerignola Olives | Pollo all’ arancia con olive | Pasta con pancetta, olive e provola | Rotolo di pane al Pesto di olive --- Rolled bread loaf with olives pesto | Stuzzichini Morbidi alle Olive | Ghirlanda alle olive e pancetta affumicata | Tartine miste di Capodanno con Patè di olive --- New Year’s Eve mixed Canape | Nidi di purè con mousse di Ricotta --- Mashed discs with Ricotta mousse. | Fettuccine saporite con salmone e olive nere | Cinghiale alle olive | Insalata di rinforzo | Spaghetti allo sgombro con panna e olive | Filoncini di rosette alle olive | Involtini di pollo allo zafferano con olive nere e peperoni | Arrosto di Vitello con Funghi e Olive | Farfalle con maiale e olive | Insalata di patate ed olive | Orecchiette Integrali con Olive Kalamata e dadolata di Fior di Latte | Pizzette e focaccine miste (lievito madre) | Polpo con le patate | Spaghetti con gamberoni e olive di gaeta. --- Spaghetti with prawns and Gaeta olives. | Insalata fredda di Kamut | Pizzette sfiziose per aperitivo | Riso con pomodori secchi e olive nere | Triglie alle olive alla Fish Box | Merluzzo con olive nere e capperi | Insalata di bulgur e quinoa con olive e pomodorini | Antipasto di Melanzane ed Olive Nere | Totano con capperi e olive | Cous Cous Estivo di verdure | Pasta con i calamari --- Pasta with Squids and Black Olives | Tartellette di sfoglia a la pissaladière | Maccaruni calabresi con sugo di spada alle olive | Focaccia alle cipolle e olive | Quaglie bardate alle olive | Spaghettoni con pinoli, noci, olive di gaeta e broccolo nero | Grissini alle olive con pasta madre | Nodini di maiale alle olive | Merluzzo con sedano, olive e mini San Marzano | Crostini con olive e caciottina --- Small toasts with olives and caciottina | Paccheri con pesce spada, olive nere e zucchine | Quadrotti di frittata | Insalata Pantesca --- The Pantesca salad | Calamari ripieni alle olive---Olives stuffed Squids | Pizza di kamut, scarola, olive e capperi | Penne di farro ai carciofi, alici e olive --- Spelt Penne with artichokes, olives and anchovies | Scarola con olive e acciughe | Branzino alla vernaccia con olive verdi | Finocchi stufati alle olive | Valdostana ai peperoni e olive con verdure grigliate | Focaccia profumata alle olive | Trancio di salmone con olive nere, arance e finocchi | Eliche al sugo di tonno con olive | Frustine di semola con olive infornate e ‘Nduja | Peperoni fritti con olive e pomodoro | Paccheri zucca e olive | Costolette di maiale con olive | Focaccia con olive taggiasche, cipolla di Tropea e stracchino | Pesce spada alle olive --- Swordfish with olives | Spaghetti alle olive | Fagottini ricotta e olive --- Fagottini with ricotta cheese and olives | Panini alle olive | Crostini con olive, pomodori e cipolle | Focaccia alle olive e pomodori secchi | Alici marinate con Olive e Pomodori | Insalata di olive e peperoni grigliati | Bavette con capperi, olive e acciughe | Fusi di pollo con olive --- Chicken Drumsticks with olives | Insalata di arance | Insalata Greca | Baccalà con patate e olive | Limoni ripieni tonno e olive --- Stuffed Lemons tuna and olives | Coniglio alla Ligure | Focaccine con olive e cipolle | Carote brasate alle olive | Penne con peperoni e olive | Cavolfiore alle olive | Lumaconi alla parmigiana |